Як обрати компостер для органічних відходів?

Пишу про компостер для використання в квартирі. Вони є двох видів:

  1. Ем-контейнер + бокаші – відро для збору та ферметування органіки.
  2. Вермикомпостер – де головними героями я черв’яки, які поїдають органічні відходи і в результаті утворюється компост.Власного досвіду використання вермикомпостеру не маю, тому ділюсь критеріями вибору ЕМ-контейнеру.

На що вартує звертати увагу при виборі ЕМ-контейнера?

  1. Матеріал, з я кого виготовлене відро.
    Зазвичай відра пластикові. Є навіть закордонні з переробленого пластику. Тут вартує звертати увагу на міцність матеріалу (щоб не прогиналось дно від навантаження і запах не просочувався через стінки та кришку)
  2. Кришка.

Вона має ідеально щільно закриватися. Обов’язково перевіряйте цей момент. Якщо кришка щільно не прилягає, процес ферментування триває довше і може з’являтись неприємний запах.

  1. Подвійне дно.

Дуже важливо, щоб “2 дно”, яке вставляється у відро, щільно прилягало до стінок відра. В іншому випадку залишки органіки потраплятимуть на дно відра і може забиватись краник для зливання рідини.

  1. Краник для зливання рідини

Перед використанням перевірте його справність. Налийте воду у відро і подивіться, чи легко сходить рідина, чи не протікає компостний чай. Не раз чула про проблеми з краником, тому обов’язково звертайте увагу.

  1. Об’єм.
    Тут вже все залежить від вас: чи ви самі компостуєте, чи сім’єю, як часто ви готуєте вдома, чи багато споживаєте органіки. В нас ЕМ-контейнер на 20л, наповнюємо впродовж 4 тижнів (доня, чоловік і я)
    Про бокаші та інші ЕМ-рідини, які пришвидшують процес ферментації органіки напишу в наступному пості, а зараз поділіться своїм досвідом.
    На що ви ще звертаєте увагу при виборі ЕМ-компостера?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *