Чи насправді вода очищується від миючих засобів?

Впродовж останніх 7 років кожну неділю ми вибираємось з сім’єю не в торгові центри, штучні розваги, а тікаємо за місто, на природу.

І ці вихідні були теж активними. Надихались сосновим повітрям, накупалися в ставку і вирішили з донею пройтися берегом.
За метрів 300 від нас було розкладено 3 намети, бігали діточки і дорослі ловили рибу. Трохи далі я помітила у воді жіночку, яка в руках тримала “gala”, синтетичну губку і “щедро” намилювала посуд. Звісно це все текло у воду, де ловлять рибу, купаються діти..

Я хотіла пройти мовчки, та не змогла. Привіталась ввічливо, розговорились, чи не холодно в наметі ночувати, чи потрібно бронювати місце і плавно підійшла до миття посуду в ставку.
– Ви знаєте було б добре мити посуд в тазі, а не в ставку. В цих миючих засобах стільки хімії!!!..
– Та шо то буде, очиститься трохи вода, – почула я у відповідь.
Після цих слів я не могла зрозуміти це сарказм, чи дійсно нерозуміння.

Дуже м’яко продовжила розмову далі. Пояснила, що аніонні ПАР (поверхнево-активні речовини), які є в складі миючих засобів, небезпечні не лише для людини, але й природи.
Вони спричиняють алергічні реакції, порушують імунітет, уражають легені, печінку і інші органи. А у водоймах призводять до зниження CO2, цвітіння води. Та й ви на обід зараз будете їсти рибу, яка щойно “дегустувала” вашу галу.
– Справді????? Я й не подумала.., я не знала, чесно!
А чому про це ніхто не говорить?
Чому ці засоби продаються в магазині, якщо вони такі небезпечні!

Обурюватись можна довго і задавати тисячі питань. Та вартує починати діяти вже сьогодні і вже зараз, бо коли впаде попит на шкідливі миючі засоби, швидше почнуть виготовляти безпечні.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *